FAQ често задавани въпроси

В тази секция можете да намерите доста отговори на често задавани въпроси от наши клиенти

Компютърни услуги

New Line Technology - НЛТ предоставя услуги както на фирми, така и на частни клиенти. Това се отнася както за компютърната поддръжка, така и за всички останали услуги които предлагаме.
Нашите специалисти ще ви предложат помощта си както по телефона или по пощата, така и на място.
Да, можете да разчитате на нашата помощ и разбиране при изготвянето на план, който най-точно отговаря на очакванията ви. За повече подробности, моля свържете се с нас на е-mail или по телефона.
Когато пристъпите към избор на преносим компютър уточнете няколко неща предварително:1.За какво ще се използва най-често преносимия компютър? – дали ще се ползва за основна работа или само за спомагателна работа в движение.

2.Ще се носи ли често ? – Дали да се спрете на по-лек модел или стандартен лаптоп с тегло около 3 кг Ви удовлетворява.

3.Какви приложения ще работят на този компютър – игри, CAD/CAM или само офис приложения и интернет

4.Необходим ли Ви е дълъг живот на батерията? Ако искате по-дълъг живот се ориентирайте към по-голяма батерия или по-малък модел.

5.Каква матрица бихте желали да имате? Имайте в предвид че по-голямата матрица дава и по-голяма консумация и по-малък живот на батерията.

6.Каква видео карта бихте желали да имате – дали трябва да могат да се играят най-съвременните игри или ще използвате само офис приложения.

7.Какви възможности за разширение ще ползвате най-често – ще желаете ли изход към телевизор или цифрова камера, безжична връзка или bluethoot.

8.Какви гаранции предлага производителя и какъв сервиз осигурява ? Имайте предвид че най-често сервиза няма да се осигури от производителя, а от негов оторизиран сервиз, което е много важно за бързината за отстраняване на проблемите.Информация за основните технически параметри на преносимите компютри.Процесор

В преносимите компютри основно се използват процесори на Intel и по-малко на AMD, като и в двата случая процесорите са специално предназначени за мобилни приложения и са оптимизирани за работа с по-ниски захранващи напрежения.

В бюджетния клас преносими компютри се използват широко процесори на Intel Celeron M с различни индекси и съответно честоти, както и новото поколение процесори на Intel Core Solo. Използват се по рядко процесори на AMD Sempron мобилен.

Процесорът, Intel Celeron M е проектиран изцяло за прилагане в мобилни компютри. Предлага балансирано ниво на мобилно-оптимизирана процесорна технология, добра изчислитена мощ за изключителна цена! Честотата на която може да работи този процесор започва от 1.6GHz и завършва на 2GHz , комбинирана с 533 MHz front-side bus и 1 MB L2 кеш (L2 кеша или кеша от второ ниво е бърза памет,която  съхранява данни и по-големия L2 кеш помага за бързодействието на компютъра. Шината (FSB) пренася  данните между процесора и паметта,и бързината на шината рефлектира и на цялата бързина на компютъра)Процесорът Intel Core Solo е представител на новото поколение процесори на Intel Core 2 Duo – двуядрени процесори на Интел.  Intel Core Solo се предлага с различни честоти от 1.6GHz до 2 GHz, бърза шина (FSB) 533MHz, и голям кеш L2 – 2MB.  Intel Core Solo процесорите предлагат подобрена производителност за съвременните  софтуерни приложения като CAD приложения, 3D и 2D моделиране, видео редактиране,  цифрова музика, цифрова фотография и игри.

Процесорът Intel Core2 Duo е представител на последното поколение процесори на Интел – двуядрени процесори с повишена производителност и понижена консумация. Intel Core 2 Duo се предлага на честоти от 1.6GHZ до 2.2 GHz, супер бърза шина 667MHz и голям кеш L2. Intel Core 2 Dou процесорите имат две изчислителни ядра в един процесор, осигуряващи много бърза реакция , когато се изпълняват мултипроцесорни приложения едновременно, без да се увеличи значително консумацията на енергия. Този процесор е оптимизиран за многозадачна работа и е готов за работа с най-новата операционна система на Microsoft Windows Vista.

Той може да работи едновременно с няколко приложения едновременно, като съвременни игри и едновременно с това и  приложения изискващи сериозно натоварване – например даунлодване на музика или сканиране за вируси, без това да се отрази на работата на компютъра.

    В Intel Core 2 Duo процесора са използвани някои от последните иновации на Intel:  

Smart Memory Access: Увеличава системната производителност, чрез намаляване на закъснението на паметта, като по този начин оптимизира използването на наличният поток от данни за да осигури нужните данни на процесора, когато и където са необходими.

Advanced Digital Media Boost: Ефективно удвоява изпълнимата скорос на инструкциите изплзвани предимно в мултимедийни и графични приложения.

Dinamic Power Coordination: Координира разширената Intel SpeedStep Технология и прехвърлянето на изчисленията между ядрата, за да се намалят енергийните загуби.

Deeper Sleep with Dinamic Cache Sizing: Съхранява енергия, чрез прехвърляне на данните от кеша във системната памет в период на неактивност при ниско захранващо напрежение.

Процесорите на AMD се използват по-рядко в преносимите компютри, но това не означава че дават значително по-ниски резултати.

В бюджетния клас се използват процесорите на AMD Sempron Мобилен, който дава достатъчна производителност за офис приложения, интернет и гледане на филми, но не е подходящ за натоварваща работа.

В по-високия клас се използват процеосори AMD Turion 64 едноядрени и двуядрени, които осигуряват значително по-добра производителност чрез своята 64 битова архитектура. Двуядрените процесори на AMD също и както Intel Core 2 Duo предлагат възможност за едновременна работа на многозадачни приложения, като например едновремнно да се играят натоварващи игри и да се сканира компютъра за вируси или да се гледа филм на отделен монитор.

Твърд диск:

Твърдите дискове в преносимите компютри са  с големина от 60GB нагоре, като се срещат и все по често големини от 160GB. Най-съвременните твърди дискове са със SATA интерфейс за повишен трансфер на данни и 5400 оборота в минута. Дори най-малките дискове осигуряват достатъно място за съхранение на съвременните програми, снимки десетки часове музика и филми. Естествено колкото по-голям е диска, толкова повече е мястото за съхранение.  

Памет:

Минималната памет за преносим компютър е 512 MB оперативна памет. Съвременните приложения изискват имат все по големи изисквания към оперативната памет. 512MB са достатъчни за всички офис приложения, интернет, филми, музика, базова обработка на изображения. Паметта в преносимите компютри може да се увеличава до 2 GB.

Оптично устройство:

DVD/RW устройството е комбиниранo DVD-ROM , DVD-RW, DVD R +/- ,която дава възможност за бърз запис и съхранение на любими песни на CD и DVD R и RW носител и удобно гледане на ДВД филми(8x DVD-ROM)

Клавиатура и мишка:

Лаптопите са  със клавиатури от 88 бутона най- често  с малък ход на бутона от около 2,5 мм.Тъчпадите, които се използват са с допълниелни бутони или 2 или 4 в зависимост от производителя.

LCD дисплей

При преносимите компютри са разпространени няколко размера на LCD матрици:

10” , 11.3”, 12”, 13.3”, 14.1” 15”, 15.4”, 17” дори има и 19” матрици.

Все по-голямо приложение намират така наречените Wide матрици – това са матрици със съотношение 16:10 подходящо за гледане на филми и за работа с приложения.

Разделителната способност на матриците варира от 1024x768 до 1650х 1050 в най-добрите модели.  Все по-често се използват и матрици със специално покритие увеличаващо яркостта и контрастта ( различните производители го наричат по различен начин – CristalBright, TrueBright, X Braght, Color Shine и т.н.). Избора на матрица зависи от конкретните предпочитания на клиента и от приложенията за които смята да се използва лаптопа.

Видео карта

Най-често преносимите компютри се предлагат с вградена видео карта в чипсета. По този начин се намалява цената на преносимите компютри, като отчасти това става за сметка на производителността във графични приложения и игри. Най-често използваните чипсети са Intel 945 и Intel 950 , като те имат и базова 3D производителност , достатъчна за някои CAD приложения. Най-добре е използването на отделна видео карта – например Nvidia GeForce 7300, 7600 или видео картите на ATI Radeon X1300, X1600 . Колкото по-мощна е видео картата, толкова по-добре се изпълняват приложенията и най-вече игрите.  

Работа в мрежа, възможност за свързване и разширение:

Най-често преносимите компютри се предлагат с вградена мрежова карта и модем. Все повече модели предлагат и  54g безжична LAN съвместима със стандартите  802.11b и 802.11g. Чрез използването на безжична мрежа преносимия компютър получава възможност за връзка с интернет от различни места.

Повечето модели преносими компютри се предлагат с различни възможности за свързване като

USB 2.0 портове  –за свързване на различни периферни устройства като цифрови камери,MP3 плейъри – броят на портовете може да бъде 2, 3 или в някои модели и повече.

1 VGA порт –завръзка с  външен монитор или проектор

1 S-Video порт  – за връзка с телевизор

1 микрофонен жак, порт за слушалки ,

Много често вече се предлага и 5-в-1 четец за следните формати карти-Secure Digital, MMC, Memory Stick, Memory Stick Pro, XD Picture Card

Операционна система:

Преносимите компютри се предлагат най-често с преинсталирана операционна система, най-често Windows Vista . Windows Vista Home Basic е операционна система за потребители с основни нужди -сърфиране в интернет, използване не e-mail, работа с документи. Освен това Windows Vista Home Basic включва нови инструменти за търсене за по лесно намиране на необходимите файлове или програми.

Всяка версия на Windows Vista осигурява съществени инструменти и техники за защита при свързване с безжичен интернет,браузване в мрежата или четене на пощата.Включени са също възможности за родителски контрол за наблюдение и управление на използването на игри,интернет и други.

Тегло

Най-леките преносими компютри са около 1кг, но съответно са с по ограничени възможности, нямат DVD и повечето портове. Най-леките преносими компютри с пълно функционални възможности, DVD RW, и всякакви портове започват от 1.6кг, но естествено на съответната цена. Най-масово разпространените преносими компютри са от 2.5 до 3 кг, като лаптопите с големи матрици 17” са над 3 кг.

Захранване:

Най-често използваните батерии са Li-ion. В най-малките модели се използват 4 клеткови батерии, а в най-масовите 6-клеткови li-ion батерии със време на работа около 2 часа – 2.5 часа в зависимост от начина  на работа.
Нова батерияНаправете един пълен цикъл на разреждане, след което цикъл на пълно зареждане на новата батерия! Пълните възможности на Вашата батерия ще се проявят след няколко цикъла заряд разряд.Живот на батериятаЖивотът на батерията на Вашия преносим компютър зависи от много фактори, в това число от свързаните към него периферни устройства и програмите, които използвате. За целта е необходимо веднъж на 10 дни или на всеки 20 частични разряда на батерията да се прави пълен цикъл на разряд (преносимият компютър да работи на батерия, докато батерията достигне 5-10% от капацитета си).

Зареждането на батерията може да става по време на работа, както и при изключен компютър. Батерията е заредена когато индикацията премине от оранжево в зелено. Ако индикацията свети оранжево и зелено, това е знак, че имате някакъв проблем с батерията. В този случай трябва да се обърнете към Вашия сервиз.

През зимния сезон, когато компютъра се внася от студено на топло е необходимо да се изчака известно време, за да се темперира компютъра. В случай, че Ви се налага да започнете работа веднага е желателно да включите захранването в ел. мрежа.

Когато приключите работата с преносимия компютър и го изключите по стандартния начин  “Start” – “Turn Off Computer” – “Turn Off”, препоръчително е да разкачите всякакъв тип периферия (мишка, клавиатура, принтер, мрежа и др.) ако има свързани такива към Вашия компютър и накрая захранването от ел. мрежа.

Следвайки тези няколко съвета за правилна експлоатация Вие удължавате живота на батерията и безпроблемната работа на Вашия преносим компютър.Ако искате батерията на Вашият компютър да издържа по-дълго, вземете допълнително RAM памет. 512МB e минимум за операционната система Windows , което налага по-честото обръщение към твърдия диск. Добавянето на още 512MB RAM може да удължи живота на батерията с половин час.
Съдаване на VPN server, стъпка-по-стъпка

1. Избери Start | Control Panel.
2. В Control Panel, отвори Network Connections.
3. В Network Connections прозореца (виж фигура 1.),стартирай New Connection Wizard.

Фигура 1.

Прозорец Network Connections


4. В Welcome To The New Connection Wizard, натисни Next.
5. В страницата Network Connection Type (виж фигура 2.),
    избери Set Up An Advanced Connection.

Фигура 2.

6. При Advanced Connection Options страницата (виж фигура 3.), избери Accept Incoming Connections и натисни Next.

Фигура 3.

Конфигуриране на Windows XP да приема входящи позвънявания

7. При Devices For Incoming Connections страницата (виж фигура 4.), може да изберете устройство през което ще се осъществяват входящите позвънявания. В случай че това ще става през network интерфейса, не избирайте нищо. Продължете с Next

Фигура 4.


Забележете, че тус не се показват нито един от network интерфейсите на компютъра.

8. В Incoming Virtual Private Network (VPN) Connection страницата (виж фигура 5.), избери Allow Virtual Private Connections опцията и натисни Next.

Фигура 5.


9. В User Permissions страницата (виж фигура 6.), маркирай кой потребител ще може да осъществява VPN връзка. Натисни Next.

Фигура 7.

Всеки потребител, който не е селектиран му е забранено да инициира входяща връзка.

10. В Networking Software страницата (виж фигура 8.), маркирай Internet Protocol (TCP/IP) реда и натисни Properties бутона.

Фигура 8.

Конфигуриране на TCP/IP настройките

11. В Incoming TCP/IP Properties диалогов прозорец (виж фигура 9.), маркирай Allow Callers To Access My Local Area Network. Това ще разреше на VPN потребителите ви да се свързват с други компютри от вашата LAN мрежа. Ако тази опция не е избрана, VPN връзките имат достъп само до локалните ресурси на Windows XP VPN сървъра. Натисни OK за да се върнете на Networking Software страницата и натиснете Next.

Фигура 9.

Разрешаване на LAN достъп на VPN потребителите

12. След приключване на процедурата New Connection Wizard , натисни Finish за приключване.

След като вече е създадена Incoming Connection, с клик на десен бутон върху иконата и избирайки Properties командата можете да изменяте настройките на VPN сървъра ви (виж фигура 10.).

Фигура 10.
u

Уеб Услуги

Да, ние предлагаме тази услуга. За повече информация, моля свържете с нас на e-mail или по телефона.