Новини

Най-новото около NLT и светът на интернет

28.10.2009
Седем. Windows 7
Категория: Компютри


"Това е най-добрият Windows, създаван някога", "Microsoft направи голяма крачка напред с последната си операционна система"... Това беше духът, в който сериозни компютърни издания представиха Windows Vista в самото начало на 2007,когато беше официалният й дебют. През следващите три години обаче тонът се смени драстично и вече за нея се говори като за най-зле приетата операционна система на софтуерния гигант.

Днес коментарите за Windows 7 силно напомнят на тези от 2007. Този път обаче сценарият нататък може да е различен. Поне това показват обективните факти до момента.

Високи очаквания

Големите надежди на редмъндската компания в момента са насочени към Windows 7, който не просто може да й донесе сериозни приходи, но и да възвърне позагубеното потребителско довериекъм нейната операционна система. Факт е, че през последните години репутацията на софтуерната корпорация не е много добра. За това малък принос има силно критикуваният WindowsVista, но и като цяло дългогодишно налаганото в публичното пространство мнение, че Microsoft са "лошите".
Високи очаквания демонстрират и производителите на хардуер. Windows 7 не просто може да повиши продажбите на компютри, но и да популяризира продуктите, които могат да се използват с новите тъчскрийн функционалности на операционната система. Версията за нетбуци пък (Windows 7 Starter) потенциално може да засили още повече влиянието на малките и евтини машини.

Търсенето на компютри от големи компании вероятно ще се засили не по-рано от средата на 2010 в резултат на тазседмичния анонс на Windows 7, коментира високопоставен служител вDELL, цитиран от Reuteurs. "Windows 7 e най-качественият продукт, който Microsoft е пускал на пазара от много време насам", добавя Стивън Шукънброк от DELL.

Тези нагласи до голяма степен са в синхрон с 

прогнозите на анализаторите

които предричат по-сериозно разпространение на Windows 7 шест месеца до година след анонса й и след това. "Не очакваме появата на Windows 7 да повиши значително търсенето на компютри в края на годината", коментира Джордж Шифлър, анализатор от Gartner. "В най-добрия случай Windows 7 може да генерира лек ръст в домашния сегмент и евентуално леко добавено търсене при малкия бизнес", добавя той пред CNN. Позицията на анализатора е, че е малко вероятно големите бизнеси да започнат масово мигриране към Windows 7 преди 2010. Той смята, че продавачите са надценили това колко хора ще са заинтересувани от продукта веднага след появата му. Голямо значение за представянето на Windows 7 ще има и състоянието на глобалната икономика. Положителните знаци за възстановяването на американския и част от европейските пазари през 2010 може да се окаже твърде добро обстоятелство за Microsoft. Това е важно за компанията, тъй като тя все още генерира над 25% от общите си приходи или над 14 млрд. долара за финансовата 2009 от Client подразделението, което отговаря за продажбите на Windows.

Клише с покритие

Всеки път, когато глобална корпорация представя свой нов продукт или продължение на стар, тя не пропуска да изтъкне колко невероятен и по-добър е той. Интересното в този случай е, че изказвания като това на изпълнителния директор на MicrosoftБългария Огнян Киряков - "Windows 7 е създадена въз основа на обратната връзка на потребителите и препоръки на хиляди разработчици... Windows 7 работи така, както искате вие, прави ежедневната ви работа по-лесна и създава нови  възможности", не звучат изпразнени от съдържание. Поне не и за хората, които вече са имали допир с Windows 7.

Има няколко основни фактора, които обещават по-скоро успех за новата операционна система на Microsoft, но водещият е това, че тя е видимо по-бърза, стабилна и удобна за използване от Vista. Windows 7 е лишена от недъзите на своя предшественик. Основните критики към Vistaбяха свързани с това, че по времето, когато се появи на пазара, вървеше прилично на около 1/3 от наличния хардуер; имаше проблеми с драйверите, със сигурността, а също така и доволно количество бъгове.

За сметка на това Windows 7 има същите системни изисквания като своя предшественик. Три години по-късно обаче хардуерът е на едно друго ниво и според изследване на дистрибутора на технологични решения Softchoice 88% от днешните компютри в големите компании могат да "носят" новата операционна система.

Съществено подобрение, което със сигурност ще привлече голяма част от обикновените потребители, са и лесните за конфигуриране мрежови функционалности. Буквално всеки вече може да свърже домашните си компютри в мрежа и да разменя между тях разнообразно съдържание – видео, аудио и т.н., при това без да прибягва до услугите на фамилния ИТ гуру.  
Въпреки всички тези плюсове има и съмнения,че масовото преминаване към Windows 7 ще се забави не само в корпоративния сегмент, но и при редовите домашни потребители. "Разпространението на Windows 7 може да отнеме повече време, отколкото някои хора очакват", казва Скот Антъни, управляващ директор на Innosight Ventures – консултантска фирма и VC  фонд. "Много от потребителите ще почакат, защото са чували за хора, които са се опарили с ранна покупка на Vista", добавя той.

10 години стигат

WindowsXP към момента "живее" на 71.5% от компютрите в света. За тези, които не си спомнят, тази версия на операционната система се появи на пазара през далечната 2001 г. Въпреки че това безспорно е най-стабилната и сигурнамодификация до момента тя не може да предложи всички функционалности и съизмерима продуктивност с новото предложение на Microsoft. Това е само една от причините бизнесът все пак да започне да се оглежда към миграция. Голяма част от българските компании например използват Windows XP. Сред тях е телекомът Vivacom, както и Първа инвестиционна банка. Общото между двете фирми е, че планират интеграция на новата операционна система в сравнително кратки срокове. "Запознати сме с характеристиките на Windows 7 и планираме миграция в средата на следващата година", коментира за "Капитал" Борислав Борисов, директор ИТ операции във Vivacom.
Светослав Молдовански, директор "Операции" в Първа инвестиционна банка, е по-обстоятелствен. Той изтъква, че към момента служителите в компанията използват WindowsXP заради стабилността и разумните изисквания, които има към системния хардуер. "Запознати сме и с продукта Windows 7 и се надяваме  в бъдеще да го използваме. Имаме големи очаквания към него", добавя Молдовански. Те са насочени най-вече към това да няма завишени системни изисквания като при Windows Vista, да бъде лесeн за употреба, интуитивeн и работещ стабилно при минимални изисквания към наличния хардуер, обяснява ИТ специалистът и не пропуска да добави, че и системната сигурност задължително трябва да бъде на високо ниво. Като цяло това са и очакванията не само на българските компании, но и на тези по света.
От Windows XP към Windows 7


Ако към момента използвате Windows Vista и решите да преминете към неговия наследник, няма да имате кой знае какви проблеми. Инсталацията преминава гладко, файловете ви се съхраняват и прехвърлят, а за да сте сигурни дали всичко ще е наред, можете предварително да изтеглите софтуера WindowsUpgradeAdviser, който да тества вашата система и да ви каже, ако има проблем да качите на нея новата ОС.

Нещата не седят така, ако решите да направите скок от деветгодишния XPкъм парещия Windows 7. С две думи, ако искате да направите това, ще ви се наложи да направите т.нар. чиста инсталация, което означава, че ще трябва да премахнете старата операционна система и да инсталирате новата, след което да прехвърлите цялата си информация, да инсталирате драйверите за хардуера и програмите. Другият вариант е просто да си купите нов компютър с инсталиран Windows 7, но това в малко случаи е икономически по-доброто решение.

Източник: http://capital.bg/show.php?storyid=804367
 
Всички новини